Napsugár kennel

Tulajdonságok

 

Ezek a kispufók kisállatoknak érdekes jelleme van. Ezt az emberéhez lehetne hasonlítani. Van közöttük nagyon nyugis, akit az se érdekel, ha nyitva a ketrec ajtó, csak bambul maga elé; viszont van közöttük nagyon kis rosszcsont is aki minden úton módon megakar lógni; vannak akik kedv függők, ha olyan kedvük van dönyögözheted őket, ha nem akkor meg ha hozzá akarsz nyúlni megy a harapdálás meg kéztologatás. Tudnak ám nagyon aranyosak lenni, főleg ha valamit el akarnak érni vagy ha rosszat csináltak. Ilyenkor jönnek a boci szemek és az ártatlan pofi...:)

Nem minden csincsilla kezes elsőre. Hagyni kell, hogy megszokjon. Ezt legfőképpen nasival lehet elérni. Ha kapnak valami finomat általában a hírtelen tudnak ám csak amiatt hogy kapjanak még barákozni:) Ugyanakkor nagyon kíváncsiak, szinte minden felkelti a figyelmüket. Nincs olyan amit ők meg ne kostólnának. (Vigyázni kell a kábelkkel nehogy megrágják)

 

Ha már megelmítettem akkor a nasikról is írok pár dolgot. Sok féle nast lehet nekik adni, bár a zöldségeket nem kedvelik annyira (de a szárított sárgarépa csipsz mindig bejön). Lehet nekik gyümölcsöt adni, ezt csinje válogatja melyiket szereti jobban. Nálam élnek hallnak a szőlőért, a mazsoláért, a körtéért, az almáért(ez utóbbikat lehet szárítani télire is nekik), a babánért (nyers vagy akár csipsz formájában), a görögdinnyéből is szoktak egy kis darabot kapni nyáron. De kedvelik még a szárított gyógynövényeket is. Ami nálunk nagyon nyerő az a drogériában kapható már kiszárított összevágott csalánlevél, citromfű, borsmenta vagy mezei zsúrló. De lehet nekik kapni csomagolt nasikat is állat eledelesnél.

 Megtekint

De barátok vagytok vagy sem, a csincsilla akkor is egyedül magányos. Lehet hogy te ott vagy vele, de ő akkor is vágyik egy fajtársa társaságára, akihez hozzábújhat, játszhat vele, stb. Ha egyedül van főleg új helyen, lehet hogy egy idő után depressziós lesz (nálam már az első párnál volt rá példa), célszerű már eleve megelőzni a problémár és párt is venni mellé. Meg hiszen gondolj bele ők sokáig élnek ( akár 15-20 évig is), és ez idő alatt jó ha van saját állandó társaságuk.

Megtekint

De őket sem szabad egyből összenegedni, nekik is szoknijuk kell egymást. De így is van hogy nem szimpatikusak egymásnak. Sok türelem kell a szoktatáshoz. De ha sokat voltak egyedül vagy már eleve volt mellettük valaki akkor hamar megszokják az új párt.

 

Színek

Ha már párokról van szó, akkor el kell dönteni, hogy fiú vagy lány. Aki nem szeretne a későbbiekben kiscsincsillákkal bajlódni annak célszerű 2 fiút vagy 2 lányt összerakni. Aki viszont tisztában van a fiú-lány párossal járó felelőséggel az nyugodt szívvel válalja azt be.

Miután eldőlt a csincsillák neme. Döntsük el, milyen színűeket szeretnék mert sok van ám belőlük.

Ezen az oldalon megtekinthetők:

http://csincsilla.info/biologia

Itt találsz még genetikáról, fiú lány megkülönböztetéséről valamint a származásról infókat:)

  

Viszont figyelni is kell milyen színt párosítunk össze, hiszen van olyan szín amit nemlehet összerakni azért mert a kicsik halva születhetnek. Ezért beillesztek 2 színkalkulátort, ami megmutatja milyen csincsilláid születhetnek a már meglévő párostól. És mutatja az egyes tilos pároknál a halvaszületést is. Az első egy könnyebbik fajta, a második viszont bonyolultabb mármint szerintem.

www.silverfallchinchilla.com/genetics/ChinCrossCalculator.aspx 

www.chinfarben.de/imageseeker/farbrechner.cfm