Napsugár kennel

Érdekességek, Angóra génmutáció

 

 

Csincsilláknál sok érdekesség lehet, de ebben a menüpontban egy számomra kedvelt génmutációval foglalkozok.

 

Az angora csincsilla

Az angora csincsilla igen ritka mutáció. Európában idáig kevés párról van információ de ezek közül még minimum 10 évig nem lesz eladó példány. Ha lesz is belőle eladó annak az ára akár 400-500. 000 ft is lehet.

Mutáció történeti áttekintése.

Egyes korábbi becslések szerint az agora csincsilla már az 1960-as éves elején megjelent Amerikában. Ezt a színmutációt felfedezte és leírta Dr. Caraway és riportot készített Dr. J. Lauridsen. Dr. Caraway a kezdeti állapotokban a hosszú szőr mutációt nagyon átgondoltan és figyelmesen kísérte körübelül az állat 5 hónapos koráig. A prémtenyésztők igen nagy érdeklődéssel figyelték a színmutáció fejlődését. A probléma ezzel a mutációval az, hogy a piacon nem életképes, mivel ez a kétszeres hosszúsága egy normál csincsilla szőrének. Azonban egyesek szerint a világos színek és a sötét színek változatai lettek ezzel egyeidejűleg kipróbáltak. Bár akkoriban ezek a kezdetleges mutációk még nem voltak túl életképesek. A prémtenyésztők lemondtak az angóra csincsillával való foglalkozásról, mivel számukra nagyon drága és értelmetlen befektetés volt. iszen akkoriban még a szőrminősége sem volt a legjobb. Amerikában két hölgy kezdett el foglalkozni velük hosszú évek során válogatták és szelektálták az állatokat. Az ő kemény munkájuknak az eredménye a ma már jó minőségű szép egyedek jelenléte a világon:)

 

És nagy örömmel mondhatom ki, hogy 2011-ben a kennelemben is megtalálható lesz ez a génmutáció:) Két csincsilla költözik majd hozzám, de sajnos kérdőjeles, hogy mikor még mert a kiválasztott szín elég ritka magáben is, nem hogy angóra hordozóban:) Egyenlőre még a velvet génes angórák is ritkák, akiktől veszem a csincsilláimat 3 éve foglalkoznak angórákkal és idén született meg az első velvet csincsillájuk. A két csincsilla egy Brown velvet angóra hordozó és egy Wilson white angóra hordozó kerül hozzánk:) A Wilson white angora hordozó csincsillának komoly kritériumoknak kell megfeleljen, az elvárásaim szerint minél fehérebb, annál jobb:) Már nagyon várjuk a csöppségek megszületését és hogy költözhessenek hozzánk külföldről. Ők ketten lesznek az első ilyen páros Magyarországon. Én már előre rettentően büszke vagyok rájuk:)