Napsugár kennel

Csincsilla történelem

 

Na úgy vettem észre erre a menüpontra szükség van, mivel van olyan aki azt se tudja honnan valók, ki háziasította őket, stb.

 

Na tehát kezdjünk is bele.

A csincsillák természetes élőhelye Dél-Amerikában(Chile, Peru, Bolívia, Argentína), főleg az Andok nyugati lejtőin található. Csapatokba verődve, a hegyekben bujkálva élték éjszakai életüket.

Nevüket a CHINCHA indiánokról kapták, akik vadásztak rájuk, húsukat megették, bundájukat pedig ruhaként használták. Amikor a Spanyolok leigázták a Chincha indiánokat az 1500-as években, fölfedezték ezeket a kis szőrgombócokat. Miután megérintették a szőrüket, úgy találták, hogy megfelelőek lesznek egy jó bunda elkészítéséhez. A csincsilla elnevezés is tőlük származik.

Az 1800-as évekre Európában közkedvelté vált a csincsillabunda egész Európában, ennek következtében a vadon élő csincsillák száma drasztikusan csökkent. 

1918-ban egy bányamérnök, Mathias Ferrel Chapman, aki Chilében dolgozott és ekkor látott először csincsillát, megvásárolt egy befogott példányt, és ezzel útjának indult a csincsilla tenyésztés.
Chapman engedélyt kért a chilei kormánytól, hogy csincsillákat foghasson be.
A feladat nem volt könnyű, rengeteg engedélyt kellett beszereznie. A vonakodások ellenére 1923-ban Chapman megszerezte az engedélyt, hogy csincsillákat exportáljon.

Csapatot toborzott, vele együtt 24 fő indult neki az Andoknak, hogy megkezdjék a csincsillakeresést. Viszont sajnos ekkor már a csincsilla populáció eléggé megcsappant, 4 évig tartott mire 11 nemesítésre megfelelő csint fogtak be. A 11 csincsillából csak 3 volt nőstény. Chapman a következő 12 hónapot arra szánta, hogy a hegyről minél lassabban leereszkedve az állatkák hozzászokjanak a klímához és a környezethez.
Ez az egy év volt a siker kulcsa, hiszen rengeteg próbálkozás bukott meg amiatt, hogy túl gyorsan akartak leereszkedni, így a csincsillák nem tudtak hozzá szokni a környezetváltozáshoz, és lassanként elpusztultak.

A csincsillák Észak-Amerikába való szállítására csak 1923-ban kap engedélyt. Chapman az egész út során sok energiát fordított az állatok kényelmére. Gőzhajóval utaztak a csinik Kaliforniába, ez alatt is folyamatos gondozást kaptak: jéggel és nedves törölközőkkel a ketreceken tartották őket hűvösen.
Az utazás közben még egy kölyök is született! 

 

Champ által készített speciális ketrec.

Az első csincsillák egyike, egyben a legszebb:  Dona Inez Suez

 

1923. február 21-én érkeztek meg Los Angelesbe az állatkák. Miután a kolóniát megalapították egy pár csincsilla ára 3200$-ra szökött fel!
Az 1960-as évek közepén ezrével létesültek csincsilla telepek. A csiniket kezdték háziállatként kezelni. Ekkorra egy csincsilla átlag ára 100$ körül mozgott.

Az USA-ban és Kanadában 3000 farm foglalkozik csincsillatenyésztéssel. A háziállatként való sikerességük csak M. F. Chapman-nak köszönhető és annak, hogy a kezdetekben is jól bánt velük.

 

 

Csincsilla története Magyarországon

 

 

Anghi Csaba professzor, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója hozott magyarországra először csincsillát.
1967-ben a Gödöllői Kisállattenyésztési Kutató Intézet (KATKI) 50 nemes csincsilla-törzsanyát importált. A kutatásokat azonban 1970-ben lezárták.
1977-ben 2000 anyával az ócsai Vörös Október Mezőgazdasági Termelőszövetkezet is belefogott a csincsillatenyésztésbe. 1982-ben egy kisebb állománnyal egy sződi MGTSZ is próbálkozott a csincsilla tenyésztéssel.
Azonban hamarosan mind a két MGTSZ feladta a csincsillák tenyésztését.

1980 óta leginkább családi vállalkozásokban tenyésztetették őket tovább.

Szentmiklósi Anghi Csaba Geyza 1901. október 22-én született Budapesten. A Fővárosi Állat- és Növénykert 1930-ban pályázatot írt ki az emlősosztály felügyelőjének munkakörére, miután az Czerva Károly távozása után megüresedett. A pályázat győztese Anghi Csaba volt, aki ettől kezdve az emlősosztály felügyelőjeként, illetve vezetőjeként dolgozott.
Nyugdíjba menetele után is tevékeny maradt, hiszen miniszteri felkérésre az alakulóban lévő vidéki állatkertek országos szakfelügyelőjeként tevékenykedett tovább, több könyvet írt, és évente száznál is több ismeretterjesztő előadást tartott. 1982. október 5-én hunyt el Budapesten. Az Óbudai Temetőben helyezték örök nyugalomra.
Szobra a mai napig megtalálható a Budapesti Állatkert sétányán.

 

Magyarország jelenleg a világ egyik legjelentősebb prém-előállító országa, és ebbe beletartozik a csincsilla is.